Lifestyle

Przepis na tort – Naked Cake.


Cześć,

Kochani mam dla Was przepis na bardzo prosty, a zarazem bardzo dobry tort tzw. „naked cake”! U mniej był to tym razem piętrowy biszkopt, za takie cudo możecie zapłacić nawet około 350zł w cukierni, a ja Wam pokażę, że można to zrobić za mniej niż 50zł  i mieć z tego potem ogromną przyjemność 😊

Biszkopt

Składniki:

  • 6 jajek
  • Niepełna szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, dodać do białek szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, dodajemy teraz cukier porcjami i miksujemy do rozpuszczenia, dodajemy teraz stopniowo żółtka,  na koniec dodajemy przesiane mąki łyżka po łyżce mieszając delilatnie drewnianą warzechą.

Spód  tortownicy 24-28cm wykładamy papierem do pieczenia, piec 35 – 40 min. w tem 170°

Upieczonym biszkoptem rzucamy razem z deską na podłogę z kilku cm, biszkopt wtedy nie opada 🙂

Jeżeli chcesz użyć tortownicy o średnicy 15cm biszkopt wykonaj z połowy składników:)

Krem nr.1 

2 tabliczki białej czekolady

400g. Śmietanki kremówki 36%

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, śmietane przełożyć do garnka, zagotować ciągle mieszając, zdjąć z pieca, dodać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszać. Ostudzony krem włożyć do lodówki najlepiej na noc, przed przełożeniem tortu ubij go KRÓTKO mikserem aby nabrał puszystości.

Krem nr.2

400g. śmietany kremówki 30%

250g. serka mascarpone.

Kilkanaście truskawek lub innych dowolnych owoców, mogą to być np maliny lub brzoskiwnie w puszce itd:)

Śmietankę ubijamy, pamiętaj aby w odpowiednim czasie przestać ubijać, ponieważ zrobi Wam się masło, a nie bita śmietana;) Pod koniec ubijania dodaj 4 łyżki cukru pudru, dodać serek mascarpone i dalej mieszać, aż składniki się połączą.

Wykonanie:

Biszkopty przekrój na 3 części, spód przekładasz gęstym kremem nr.1 i na górę dajesz kolejny kawałek biszkoptu, teraz smarujemy kremem nr.2 i układamy na nim owoce, teraz zamykasz trzecim kawałkiem biszkoptu i smarujesz kremem nr.2, wtedy smarujesz sobie boki wedle uznania, mniej lub bardziej:)

Taką samą czynność powtarzamy z mniejszym biszkoptem.

Obydwa trafiają do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem ustawiamy jeden tort na drugim i dekorujemy jak nam się podoba 🙂

Mam nadzieję, że przepis Wam się sprawdzi:)

Biszkopt możesz wykorzystać do różnych ciast, np z galaretką i owocami sezonowymi!:) Będzie mi bardzo miło jak podzielisz się tym przepisem z rodziną, ze znajomymi i zostawisz komentarz, jak tylko z niego skorzystasz! 😊❤

4 komentarze

  1. Dorota

    21/05/2018 at 10:57 am

    Cześć, bardzo fajny przepis! Powiedz mi, na ile mniej więcej osób wyszedł ten tort? Nie trzeba go czymś przełożyć, żeby się nie zawalił? Dzięki za podpowiedź

    1. admin1

      19/07/2018 at 8:11 am

      Przed złożeniem tortu trzymam te dwa osobno, a każdy z nich jest przełożony tym kremem z przepisu:)

  2. Dorota

    06/06/2018 at 10:25 am

    W przepisie przy wykonaniu biszkoptu nie zostało ujęte dodanie żółtek!

    1. admin1

      19/07/2018 at 8:05 am

      Faktycznie! Dziękuję:) już poprawione:)

Zostaw komentarz